Kaj so piškotki?
Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki so majhne datoteke, ki jih obiskana spletna mesta pošljejo v vaš računalnik in shranijo v njem. Piškotki so shranjeni v datotečnem imeniku spletnega brskalnika. Ob naslednjem obisku spletnega mesta brskalnik prebere piškotek in posreduje informacije spletnemu mestu ali drugemu elementu, ki je nastavil piškotek.

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?
Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Onemogočenje piškotkov: 
Sami se morate odločiti, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vašem računalniku, a spletna stran optimalno deluje, če so vsi piškotki omogočeni. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate s pomočjo izbranih nastavitev spletnega brskalnika. Za informacije o nastavitvah za piškotke, izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Mozilla Firefox Internet explorer Opera Chrome Safari


Ali vsi piškotki delujejo enako?
Ne! Obstaja več vrst piškotkov, ki imajo različne namene. Piškotki se razlikujejo po funkciji, času trajanja in stranki, ki jih namesti.

Če izklopite piškotke, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov spletni brskalnik še vedno pridobiva nekatere informacije. Te informacije so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

To spletno mesto uporablja naslednje vrste piškotkov:

Vrsta Ime piškotka Namen Upravljalec Trajanje
Nujni naključno generirano ime piškotka - ID seje Za namen varnostni spletnega mesta, interno anonimno štetje ogledov prispevkov porocnolicenje.si seja
Nujni cc_necessary Zapomni si nastavitev za nujni piškotek porocnolicenje.si 1 leto
Nujni cc_analytics Zapomni si nastavitev soglasja za analitiko porocnolicenje.si 1 leto
Analitika __utma Uporablja se za razlikovanje med uporabnikom in sejo. porocnolicenje.si 2 leti
Analitika __utmb Uporabljena se za določitev nove seje / obiska. porocnolicenje.si 30 min
Analitika __utmc Ta piškotek se uporablja v povezavi z __utmb piškotkom, ki ugotovi, ali je uporabnik v novi seji / obisk porocnolicenje.si seja
Analitika __utmz Shrani vir prometa ali oglaševalsko akcijo, ki pojasnjuje, kako je uporabnik prišel na obiskano stran porocnolicenje.si 6 mesecev

Smernice, katere je podal informacijski pooblaščenec si lahko ogledate na tej povezavi.


Če imate dodatna vprašanja, nam pišite na elektronski naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

TOP